Kuka minä olen – puheenjohtajan tervehdys

Olen Ilpo Salonen, Terveystoimittajien tuore puheenjohtaja. Asun Espoossa Miia-vaimoni kanssa, ja meillä on yhteensä liuta lapsia ja lapsenlapsia. Olen eläkkeellä, jos nyt toimittaja koskaan on eläkkeellä.

Ennen vuosituhannen vaihdetta tein kymmenvuotisen työrupeaman BBC:n suomenkielisessä toimituksessa Lontoossa, ja kuinka ollakaan, uutistoiminnan ohessa tiede- ja terveysaiheet kasautuivat minun työpöytäni kulmalle.

Suomeen palattuani työskentelin Yhtyneiden Kuvalehtien, sittemmin Otavamedian asiakaslehdissä 14 vuotta. Hyvin monien firmojen toimintaa terveys sivuaa tavalla tai toisella. Myös ympäristöasiat olivat heiniäni.

Asiakalehtien jälkeen olin kuusi vuotta vuoden 2022 alkupuolelle asti Tekniikan Maailmassa tuottajana, vastuullani lehden tiedesisältö. Ilokseni aihepiiriin kuului ja kuuluu edelleen myös paljon lääketiede- ja terveysasiaa.

Kirjoitan TM:ään edelleen haastattelujuttuja, niin lääketiede- kuin muistakin tiede- ja tekniikka-aiheista. Suomen tiedetoimittajain liitto valitsi minut Vuoden tiedetoimittajaksi 2022. Teen töitä myös Mustread-fi-sivustolle.

Terveystoimittajiin olen kuulunut vuosituhannen vaihteen tienoilta asti. Olin muutaman kerran hallituksessa, varapuheenjohtajanakin, ja noina vuosina päädyin Maimu Halosen rahaston puheenjohtajaksi, jossa toimin edelleen. Muistakaapa hakea apurahoja!

45 vuoden työurani aikana lääketiede- ja terveysaiheet ovat nousseet lehtien pienistä palstantäytteistä median etusivujen otsikoihin. On olennaista, että asiantuntevat toimittajat kirjoittavat näitä juttuja.

Terveysjournalismin osaajana sinulla on suuri vastuu – epäluotettavaa ja suoranaista huuhaa-aineistoa liikkuu julkisuudessa paljon. Median tehtävä on välittää paikkansapitävää tietoa, ja tämän tehtävän suomalainen media täyttääkin keskimäärin varsin hyvin. 

Hyvä toimittaja on myös kriittinen, kunhan kriittisyys perustuu vankkaan asiaosaamiseen. Sitä meillä on.

Antoisaa ja sopivan työntäyteistä keväänalunjatkoa kaikille – tehdään hyvää työtä ja työllä hyvää!

Posted in tapahtumat.