Kulkutautikävely 27.5.

Järjestämme kävelykierroksen Helsingin keskustassa torstaina 27.5. klo 16.30−18.00. Kierroksen teemana on kulkutaudit.

Kierros alkaa Ruttopuistosta (vanha kirkkopuisto) Vanhan kirkon edestä.

Opas vie ryhmän kiehtovalle matkalle, jonka aikana kuullaan helsinkiläisiä vuosien varrella piinanneista kulkutaudeista ja tutustutaan niistä muistuttaviin paikkoihin.

Matka alkaa Ruttopuistosta, jonka portille on kiinnitetty muistotaulut ruttoon kuolleiden muistoksi. 1700-luvun alussa rutto tappoi noin kolmanneksen helsinkiläisistä ja kirkkopuiston liepeillä sijaitsee ruttouhrien hautapaikka.

1800-luvulla pelkoa ja turvattomuutta aiheutti kolera. Seuraelämä seisahtui ja koulut ja yliopisto suljettiin koleran vuoksi. Koleran ajoista helsinkiläisiä muistuttaa Kauppatorilla sijaitseva Kolera-allas, jonka tarina kuullaan oppaalta.

Kun espanjantauti iski Suomeen vuonna 1918, sairaalat täyttyivät ja hautapaikat loppuivat kesken. Helsingissä tauti iski pahiten työläiskaupunginosiin, kuten Kallioon, Pasilaan ja Sörnäisiin, leviten ja tappaen ihmisiä pelottavaa vauhtia. Espanjantaudin myötä kasvoi ymmärrys siitä, että pandemian pysäyttäminen edellyttää yhteiskuntatason toimenpiteitä.

Sata vuotta espanjantaudin jälkeen pelkoa aiheuttaa korona. Kävelykierros päätetään Senaatintorille, jonka yhdellä laidalla sijaitsee Valtioneuvoston linna. Linnassa työskentelee maamme hallitus, joka on ollut suuressa roolissa koronapandemian kukistamisessa.

Kierros päättyy noin klo 18. Tämän jälkeen siirrymme Kappelin terassille nauttimaan lasillisen suolapalan kera.

HUOM. Tapahtuma järjestetään, jos koronarajoitukset sen sallivat.

Ilmoittautumiset: sihteeri@terveystoimittajat.fi

Lämpimästi tervetuloa!

Posted in tapahtumat.