Hyvän Tiedon Omena Atte Virolaiselle

(Kuva: Kimmo Brandt)

Hyvän Tiedon Omena -tunnustuspalkinto jaetaan vuosittain asiantuntijalle, joka on tehnyt poikkeuksellisen hyvää yhteistyötä median ja erityisesti terveystoimittajien kanssa ja joka on uskaltanut puhua julkisuudessa myös vaikeista aiheista. Tänä vuonna Terveystoimittajat ry myöntää Hyvän Tiedon Omenan A-klinikkasäätiön somelääkäri sekä vankilalääkäri Atte Virolaiselle.

Atte Virolainen tunnetaan somessa nimellä Lääkäri Atte. Hän työskentelee A-klinikkasäätiön somelääkärinä ja jakaa väsymättä tietoa päihteiden haittavaikutuksista nuorille. Lääkäri Atella on tällä hetkellä TikTokissa 43 000 seuraajaa ja Instagramissa seuraajia on 20 000. Videot saavat näyttökertoja kuukaudessa noin 2,5 miljoonaa.

Atte Virolainen on otettu ja ylpeä saamastaan Hyvän Tiedon Omenasta.

– Omaan työhön liittyvät tunnustukset lämmittävät mieltä. Se viestii, että ainakin on tullut tehtyä oikeita asioita. Lääkäri Atte on projekti, jonka on tarkoitus kestää viisi vuotta. Olen rajannut keston tietoisesti, koska haluan suojella itseäni. En kerro yksityisasioistani somessa, vaan keskityn ammatilliseen puoleen, Virolainen tähdentää.

Viisivuotisesta projektista on jäljellä neljä. Virolainen toivoo someen lisää terveydenhuoltoalan konsultteja.

– Somessa on minun lisäkseni kourallinen muita toimijoita, mikä kuvastaa sitä, että terveydenhuoltoala tulee jäljessä.

Sisällön tuottaminen ja videoiden kuvaaminen vievät runsaasti aikaa. Virolainen sanoo, että kymmenien tuhansien seuraajien sosiaalisen median tilit ovat taloudellisessakin mielessä arvokkaita.

– Alusta asti päätin, että en halua rahastaa sometileillä, joissa käsitellään nuorten pahoinvointia. Toisaalta työstä kuuluu saada palkkaa, joten kompromissina saan työstäni terveyskeskuslääkärin palkan suuruisen korvauksen.

Terveystoimittajat ry:n puheenjohtaja Anna-Liisa Karhula perustelee Atte Virolaisen valintaa näin:
– Atte Virolainen käyttää sosiaalista mediaa epätyypillisesti ja kertoo terveysasioista ja päihteiden vaaroista nuorten ymmärtämällä kielellä. Virolainen ohjaa myös toimittajia käyttämään sosiaalista mediaa ja antaa tietonsa toimittajien käyttöön. Ennen kaikkea Lääkäri Atte välittää luotettavaa ja tutkittua tietoa, mikä on sosiaalisessa mediassa ensiarvoisen tärkeää.

Hyvän Tiedon Omena myönnettiin tänä vuonna 32. kerran. Palkinto on taiteilija Reetta Hiltusen teos Perhossuukko. Aiemmin tunnustuspalkinnon ovat saaneet muun muassa LT Mika Rämet, ylilääkäri, LT Hanna Nohynek, professori, LT Juhani Knuuti ja professori, aivotutkija Minna Huotilainen.

Posted in tapahtumat.