Taiteilija Reetta Hiltusen Perhossuukko-teoksia Hyvän Tiedon Omena -palkinnoiksi

Kuvataiteilija, taidegraafikko ja tekstiilisuunnittelija Reetta Hiltunen on luonut Terveystoimittajille tilaustyönä Perhossuukko-tauluja, jotka ojennetaan Hyvän Tiedon Omenan saajalle. Sarjassa on 10 taulua.

Terveystoimittajien tunnustuspalkinto, Hyvän Tiedon Omena, jaetaan vuosittain ansioituneelle asiantuntijalle, joka on tehnyt hyvää yhteistyötä terveystoimittajien kanssa.

Perhossuukko-teemaiset teokset ovat osa Reetta Hiltusen onnea käsittelevää tuotantoa.

– Perhoset on luotu kerroksittain lukuisista suukkojen muotoon asetetuista maalatuista kukista. Perhossuukko annetaan nopeasti silmäripsiä räpsyttäen poskelle kuin perhosen siivet, Hiltunen kuvaa.

Teoksissa vuorottelee kaksi perhosta: vihernopsasiipi ja ritariperhonen.

– Pieni ja ketterä vihernopsasiipi on Suomen kevään ensimmäinen kotelostaan kuoriutuva päiväperhonen. Ritariperhosen talvehtineesta kotelosta taas kuoriutuu alkukesästä uljas kellan- ja mustankirjava ritari, joka on päiväperhosista Suomen suurimpia.

Reetta Hiltusen mukaan perhosen elämänkaaressa on monta muodonmuutosta kuten ihmiselläkin. Se symboloi elämää, toivoa, muutosta ja uudistumista.

– Teemaan hyvinvoinnista ja terveydestä se yhdistyy myös psykologian symbolissa “psi” (ψ) eli psyyke, joka tulee kreikkalaisista aakkosista. Latinaksi se merkitsee sielua ja perhosta.

Hiltusen taiteelle tunnusomaiset ihmis- tai eläinhahmot syntyvät pitkäjänteisesti käsityönä maalaten paperille. Valmiista maalauksista hän jatkotyöstää usein digitaalisia kollaaseja. Tarkoitusperiä avaa teoksiin upotettu runsas symboliikka.

Kuva: Kimmo Brandt

Bio

  • Reetta Hiltunen on Helsingissä toimiva kuvataiteilija, taidegraafikko ja tekstiilisuunnittelija (s. 1980).
  • Opintoja ja ammatillista työskentelyä kuvataiteen kentällä vuodesta 2002.
  • Kuvataiteen maisterin tutkinto Kuvataideakatemiasta (2011). Bachelor of Arts tutkinto Lontoosta Middlesex University (2005) sisältäen vaihto-opiskelun SVA, New York. Opintoja myös Chelsea College of Art and Design, Lontoo (BTEC Diploma in Fine Arts, 2002).
  • Hiltusen teoksia on ollut näyttelyissä kansainvälisesti, niitä on palkittu ja lisätty kokoelmiin.

https://www.reettahiltunen.com/

Posted in tapahtumat.